Zijn yogaposities mogelijk schadelijk?

Op een zaterdagochtend dwaalde Vincent door de gangen van een plaatselijke middelbare school waar de aerobicsles was waar zijn vrouw momenteel naar toe ging, terwijl het buiten met bakken uit de hemel viel. Ze had hem verteld dat een van zijn vrienden, John, op dezelfde verdieping een yogaprogramma voor senioren zou leiden. Sinds zijn auto-ongeluk had Vincent last van verkrampte spieren in zijn rug, en hij had een lichte oefening gezocht om zijn mobiliteit terug te krijgen. Wil je dit ook maar liever thuis, dan kan dat ook namelijk yogales online.

Thuis opgesloten zitten tijdens zijn pensionering maakte hem gek, en yoga klonk als een interessant alternatief. Bij het betreden van de ruimte die bestemd was voor yoga, sloot hij zich aan bij John die vanuit de deuropening toekeek hoe een vrouw de klas leidde die de kamer bezette. Verbaasd door de aanblik van enkele vrouwen die in een verwrongen positie op slechts één been balanceerden, wendde Vincent zich tot zijn vriend om zowel zijn ontzag als zijn bezorgdheid uit te drukken. “Wauw, zijn deze yogaposities veilig of schadelijk voor een oudere man zoals ik?”

We hebben allemaal hetzelfde idee dat yoga een oefening is die alleen kan worden gedaan door jongeren en flexibele mensen vanwege scènes zoals die van Vincent, en we raken ontmoedigd. Yoga bestaat echter uit veel verschillende reeksen bewegingen met verschillende moeilijkheidsgraden, en er zijn routines die voor meer dan één doel zijn ontworpen.

– Yoga voor het richten op gewicht
– Revitaliserende yoga
– Stressverlichtende yoga
– Yoga voor een sterker immuunsysteem

Alleen omdat sommige van de meer geavanceerde yogaposities er eng uit kunnen zien, mag je de voordelen van yoga niet missen. Naarmate we meer leren over het menselijk lichaam, is het gemakkelijker geworden om bepaalde trainingsroutines af te stemmen op specifieke resultaten. Sommige yogahoudingen worden gebruikt om snelle resultaten te bereiken bij het verstevigen en vormgeven van het lichaam. Yoga die is ontworpen om af te vallen, verhoogt de stofwisseling en maakt een gezonde reiniging van gifstoffen uit het lichaam mogelijk door bepaalde houdingen in een bepaalde volgorde aan elkaar te rijgen.

Je kunt het lichaam ook genezen en stress en andere gespannen emoties verlichten door deel te nemen aan een van de lichtere of minder agressieve yogaprogramma’s. Het uitgangspunt van het gebruik van ademhaling en bepaalde lichaamshoudingen om resultaten te bereiken is hetzelfde, maar het fitnessniveau en de benodigde flexibiliteit zijn lager. Er zijn ook verschillende yogaposities voor alleen handen, mudra’s genaamd, die overal kunnen worden beoefend, zelfs in het verkeer. Deze curcus is afgeleid van Happy with Yoga.

Beginners, en zelfs yoga-enthousiastelingen, kunnen zich afvragen of yoga wel veilig voor hen is als ze de 40 ingaan. Antwoorden vinden op vragen als: “Zijn yogaposities mogelijk schadelijk?” en suggesties om veilig te oefenen is eenvoudig te doen door een betrouwbare website te bezoeken. Veel sites bieden waardevolle informatie over praktische manieren om je yoga-ervaring te verbeteren en hoe je daarbij veilig kunt blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

ajax-loader